Karavan almanın, karavan sahibi olmanın düşüncesi bile insanın içinde çok hoş duygular uyandırıyor. Diyelim ki bu düşüncemiz bir adım ileriye gitti ve karavan almaya niyetlenip çok zaman kaybetmeden harekete geçtik. Bu süreçte karavan hayatına yeni giriş yapanlardan ya da sadece karavan yaşamına ilgi duyanlardansanız muhtemelen daha önce duymadığınız birçok terimle karşı karşıya kalacaksınız.

Hadi gelin! Karavanlarla ilgili kavramların birkaçına göz atalım.

Çünkü siz de her an sahibinden çekme karavan sahibi olabilirsiniz!

Motokaravan:

Karavan çeşitleri arasında yer alan motokaravan ile seyahatlerinizi gerçekleştirdiğinizde ekstra bir araca ihtiyaç duymazsınız. Yaşam alanının bulunduğu arka kasa ile araç motoru kabininin aynı taşıyıcı şasi iskeleti üzerinde yer aldığı kendinden motorlu karavandır.

Ayrı bir çeki demirine ihtiyaç duymaması, motor büyüklüğüyle paralel olarak iç hacminin büyüklüğüyle daha fazla eşyayı bünyesinde barındırabilmesi, araç içinden çıkmadan yaşam alanına geçiş yapılabilmesi gibi avantajlara sahip olmasıyla birlikte aracınızla çevreyi keşfe çıkmak istediğiniz bir durumda büyük bir aracın içinde olduğunuz unutmamanız gerekmektedir. Fiyat ve maliyeti çekme karavana göre daha yüksektir.

Alkoven:

Motokaravan başlığı altında yer alan Alkoven karavanın diğerlerinden farkı; sürücünün bulunduğu kabinin üst kısmının yükseltilip yeni bir yalıtımlı alan açılarak konaklama imkanını artırılıp daha geniş ailelere hitap etmesidir.

Campervan:

Motokaravan ailesinin bir diğer üyesi Campervan’dır. Çok büyük motokaravan kullanımı yerine minibüs gibi daha küçük ticari araçların az maliyet harcayarak dış kasasında farklı bir işlem yapılmadan içinin yeniden tasarlanarak kullanılmasıdır.

Çekme Karavan:

Yaşam alanıyla motorlu taşıtın birbirinden bağımsız olduğu, başka bir motorlu araç tarafından çekilerek seyahatin gerçekleştiği karavanlara çekme karavan denilmektedir. Bağımsız olan bu iki parça çeki demirinin pratik tak-çek-bırak özelliğiyle birbirine bağlanır. Arkada kalan karavan kısmı kendi itiş gücünü kontrol edebilen motor ve pilot ayağı dışında bir nitelik bulundurmaz. Bu nedenle çekiş gücünde sorun yaşamamak adına ön kısımda motor gücünün yüksek olduğu bir araca sahip olmanız önemli bir noktadır.

Çekme karavanlar park noktası bulma kolaylığı, kişisel aracı karavandan ayırarak daha kolay çevre keşfi sağlaması gibi olanakları sayesinde son zamanlarda en çok tercih edilen karavanlardır.

Çeki Demiri:

Öndeki motorlu aracın ardında kalan karavanı çekmesi için arka tampon kısmına monte edilen çengelli yapıdaki demirdir. Çeki kancası ve römork kancası olarak da bilinir.

Atelaj:

Römork sistem mantığıyla tasarlanan çekme karavanın kendinden bağımsız olan motorlu taşıtla çeki demiriyle bağlanıp ikisinin birleşimi sonucunda ortaya çıkan yeni araç halidir.

Yaşam Aküsü:

Karavanlarda 2 adet akü bulunmaktadır. Bunlardan biri araç seyir halindeyken motoru besler bir diğeri aracınızı durdurduğunuz, seyir halinde olmadığınız zamanlarda devreye girer. Konaklama halindeki bir karavanın içindeki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi ve elektrikli aletlerin çalışması için gereken enerji de yaşam aküsünden sağlanır.

Webasto:

Özellikle soğuk kış günlerinde karavanlar da evlerimiz gibi sıcaklığa, ısınmaya ihtiyaç duyar. Webasto ise adını markasından alan, çok az miktarda mazot harcayarak ısıyı üfleme özelliğiyle karavanın ısınması için kullanan sistemlerden biridir.

Bu Terimleri Bilmek Ne İşimize Yarayacak?

Elbette karavan deneyimini yaşamak için bu terimleri bilmek gibi bir zorunluk bulunmamakta fakat karavanınızı oluşturan parçaları tanımaya bir adım daha yaklaşıp yanınızda taşıdığınız evinizi ne kadar iyi tanırsanız karavan deneyiminiz esnasında ya da en başta seçim yaparken karşı karşıya kalabileceğiniz soru ve problemlerle başa çıkmanızda kolaylık sağlayacaktır.  

Bu bilgilerin tadı damağımızda kaldı diyorsanız; karavanlarla ilgili daha fazla ilgi çekici bilgiye sahip olmak için Instagram sayfamızı da takip edebilirsiniz.